Talent kunnen we het best vertalen als ‘het natuurlijk vermogen om iets goed te doen’.
Een talent is dus iets dat je reeds in je hebt sinds je geboorte. Het is dus niet hetzelfde als een vaardigheid, je hebt het niet aangeleerd.
Het is een gave en je hebt er meer dan één.
Ken jij je eigen talenten en zet je ze dagelijks in? Is je antwoord ‘neen’, dan kan het wel eens heel interessant voor je zijn om op ontdekking te gaan.
Geloof ons, je zal niet van een kale reis terugkomen.
What’s in it for you?
Zijn je talenten je bekend, dan zal zelfontplooiing vlotter verlopen en zal je steviger in je schoenen staan. Je voelt je krachtiger en zal meer energie en zelfvertrouwen hebben.
Het is veel aangenamer om je te kunnen richten op waar je sterk in bent, dan om constant te moeten werken aan waar je ‘net-nog-niet-goed-genoeg’ in bent.
Je op je talenten focussen zorgt voor beter en sneller resultaat in je werk en leven. Ga dus op zoek naar wat jou zo uniek maakt, waar je goed in bent, wat jou energie geeft en waar jouw kracht ligt.
Want, waarom zou je kiezen voor een job waar data-input de hoofdtaak is als één van jouw grootste talenten ‘spreekvaardigheid’ is? Of denk eens na hoe jij je zou voelen in de rol van creatief ontwerper als je meer de persoon bent van de ‘facts and figures’?
Ja, je raadt het al… er zal niet veel in huis komen. Sterker nog, zit je in de ‘verkeerde’ functie (lees: worden je talenten niet benut) dan zal dit enorm veel van je energie vreten en dan zullen de gewenste resultaten uitblijven.
Daar wordt niemand gelukkig van. Jij niet en je werkgever al zeker niet. Het haalt je naar beneden en het zal een negatieve impact hebben op je humeur.
Hoe begin je eraan?
Luister goed naar wat anderen over jou vertellen: “Wauw, gelukkig kan ik altijd op jou rekenen voor de organisatie van de meetings, je bent daar zo goed in!” Aanvaard deze complimenten, wees er dankbaar om, erken ze en zet ze extra in.
Denk eens na over de taken waar je de tijd uit het oog bij verliest omdat je er automatisch in een staat van focus door komt.
Ga eens terug naar je kindertijd en/of je jongere jaren: waar was je goed in? Wat vond je leuk om te doen? Denk terug aan je schooltijd: welke vakken deed je extra graag?
Vraag er actief naar bij je collega of leidinggevende: “Wat zijn volgens jou mijn talenten?”. Het kan een inspirerend gesprek worden tijdens de lunch!
Vraag het aan één van onze Recruitment Consultants, want bij MetiSelect schenken we veel aandacht aan het spotten van het talent van onze kandidaat
Wil je nog meer ontdekken over het onderwerp? Dan geven wij jou graag volgende inspiratiebron mee: TedTalk van Luk Dewulf over Talent