Dankzij onze tips & tricks heb je een perfect CV kunnen opmaken. Nu is het aan de motivatiebrief!
Een motivatiebrief maak je op om de nadruk te leggen waarom JIJ geschikt bent voor de job waar je pijlen op gericht zijn. De focus ligt op je persoonlijkheid en op wat jij kan bijdragen aan de organisatie. Het is een aanvulling voor je CV en geeft een nog duidelijker beeld weer van waarom een potentiële werkgever voor jou moet kiezen.
Hoe schrijf je nu precies zo een brief? Volg onderstaande stappen om de recruiter van zijn sokken te blazen!
1. Investeer in een authentieke opmaak
Een krachtige motivatiebrief samenstellen neemt tijd in beslag en al zeker als je veel solliciteert. Toch raden wij jou aan om hier ook je werk van te maken. Alleen je CV sturen is namelijk niet voldoende en geeft een gevoel van weinig enthousiasme en betrokkenheid.
Pas je brief telkens aan per functie waarvoor je solliciteert. Het is verleidelijk om een goede brief voor iedere sollicitatie te gebruiken, maar dit valt een recruiter al snel op omdat je dan oppervlakkig blijft en geen echte verbinding maakt met het bedrijf, met als resultaat dat je de ander op zijn honger blijft zitten.
Geef jouw toekomstige werkgever het gevoel dat je heel bewust voor hen kiest en dat je moeite wil doen om dat op papier te zetten. Geef hen zin om jou meteen op te bellen voor een persoonlijke ontmoeting.
Neem daarom de tijd en ga vooral terug naar je ‘why'. Giet het vervolgens in een aantrekkelijke, enthousiaste en vooral ook, correcte tekst.
2. Connectie maken met het bedrijf
‘Ik zag uw advertentie en ze leek me interessant' of 'Ik ben erg gemotiveerd om bij u te komen werken'. Het zijn 2 zinnen die een recruiter zeker 40 keer per dag leest, hiermee maak je niet het verschil.
Met een motivatiebrief wil je opvallen! Je wil tonen dat je anders bent dan de andere kandidaten.
Zorg er dus ook voor dat je brief begint met een aantrekkelijke zin, eentje die concreet weergeeft waarom je de vacature interessant vindt en wat maakt dat je het voor het bedrijf wilt werken.
Laat je brief ook telkens nalezen door iemand die jou kent, dit om schrijffouten te detecteren en om na te gaan of wat je vertelt wel degelijk voldoende is. Wie weet welke sterke punten zij nog aan het licht kunnen brengen.
3. Kort en krachtig
Hou in het achterhoofd dat de HR-medewerker enorm veel sollicitaties moet beoordelen per dag. Je kan je dus al inbeelden dat die niet zit te wachten op een uiteenzetting van meerdere pagina’s.
Vraag jezelf af welke informatie echt relevant is en tracht zo je brief korter te houden dan 1 A4-pagina.
Blijf bij de essentie, de lezer zal je dankbaar zijn.
Heb je gesolliciteerd voor één van de vacatures bij MetiSelect? Wil je weten hoe je CV en motivatiebrief overkomen? Vraag het zeker even na bij jouw consultant! We geven jou graag feedback om jouw carrière verder uit te bouwen.