Fear of missing out komt niet enkel voor bij jongeren die veel hits en likes op de verschillende sociale media platformen willen behalen. Neen, het kan ook zeker jou overkomen op de werkvloer!
FOMO staat gelijk aan de angst om iets te missen. Dit vertaalt zich in jouw agenda als 1001 dingen: elke dag 3 vergaderingen, 100 taken, 3 seminaries die nog ergens tussen gepropt worden en oneindige TO-DO’s. Met andere woorden, té veel om correct bij te houden.
Wat kan je eraan doen?
Schakel prikkels uit
Wil je minder prikkels, je weet alleen niet hoe? Denk er dan eens over na om je notificaties uit te zetten. Laat geen pop-ups of ‘pings’ meer toe van e-mails die binnen stromen en zorg ervoor dat je apps zélf moet gaan openen om te zien of je nieuwe berichten hebt. Stap af van die verleidelijke rode bolletjes die jouw aandacht telkens weer opeisen.
Wil je hardcore gaan? Sluit je mailbox dan eens gedurende de gehele dag of (als dat toch een beetje te radicaal aanvoelt) voorzie specifieke tijdstippen waar je steeds maximaal een halfuur de tijd neemt om je mails te beantwoorden en je planning te bekijken.
In het begin is het aanpassen en wennen, al zal je gauw merken dat dit eigenlijk best efficiënt is. Het geeft jou de kans om extra focus op te bouwen en meer in diepte te werken op taken die er echt toe doen.
Leg je GSM uit het zicht
Hoe vaak ligt die GSM eigenlijk naast jou? Erger nog, de mogelijkheid bestaat zelfs dat het toestel al vergroeid is met je hand. Moeilijk om toegeven, he… kom, wees eens eerlijk met jezelf. Heb je nood aan een paar uur flink doorwerken? Laat die GSM dan uit het zicht én zet hem op stil.
“Ja maar, wat als er iemand belt?” Tja, dan is er de voicemail.
Het is geen ramp om niet onmiddellijk klaar te staan voor mensen die jou bellen. Je kan later die dag meteen terugbellen.
Ben je van plan om even onbereikbaar te zijn? Houd jouw directe collega’s en je verantwoordelijke hier dan ook zeker van op de hoogte. Wees hier open in en je zal zien dat je er veel respect en begrip voor terugkrijgt.
Zet je apart
Werk je in een open space en is het voor jou soms moeilijk om enkel de aandacht te schenken aan de taken die jij aan het uitvoeren bent? Ben je naast je eigen telefoongesprek ook het gesprek van je buren aan het volgen op een onbewuste toch enigszins aanwezige manier?
Heb je daardoor het gevoel dat je niet altijd 100% bezig bent met wat voor jou belangrijk is en je hierdoor eigenlijk heel wat energie verliest?
Ga dan eens een paar uur apart zitten om belangrijke taken te tackelen!
Voorzie dit in je agenda en geef duidelijk mee aan je collega’s waar je zit en waarom je niet gestoord wil worden. Je kan dit bijvoorbeeld aangeven bij jullie wekelijkse meeting of bij aanvang van de dag, dit zorgt voor duidelijkheid en het geeft hen toch de mogelijkheid om je te vinden in geval van hoge nood (en je zal zien, ze zullen jou echt niet komen storen omdat je hen concreet aangaf dat je even niet beschikbaar bent).
Voorzie een maximum van online tijd
Het is sowieso al niet de bedoeling om tijdens je werkuren op het internet te surfen. Heb je het wel degelijk nodig voor je werk, voorzie dan een maximale tijd dat je hieraan zal spenderen.
Noteer dit in je planning en respecteer de afspraak met jezelf. Overdrijf niet met het surfen op het internet en laat je vooral niet afleiden door zaken die er niet toe doen. Het brengt je verder van de essentie van het moment.
Wil je meer energie en focus, trek dit dan door naar je privétijd. Teveel tijd online spenderen en de verschillende Social Media afscrollen heeft geen gunstig effect op het menselijke brein. Ga er dus intelligent mee om.
Onthoud dat je niet àlles kan volgen!
Dit is een gouden regel om te onthouden: je hebt maar 2 handen en 1 hoofd!
Je kan echt niet àlles volgen, niet àlles weten, niet àlles uitvoeren… dit is gewoon onmogelijk. Sorry to break it to you: you’re not some kind of superhuman.
Wees realistisch bij het inplannen van taken, meetings, opleidingen, seminaries. Check bij jezelf of dit past binnen je week en binnen je dag. Kijk eens dubbel na of het een verplicht gegeven is of iets dat gewoon mooi meegenomen is. Kan iemand anders het in jouw plaats doen? Leer ‘neen’ zeggen. Ga op zoek naar oplossingen als dat nodig blijkt.
In het begin zal het wat lastig aanvoelen (want, FOMO!). Onthoud echter dat je jezelf op lange termijn écht wel dankbaar zal zijn!
Van FOMO naar JOMO* (* the joy of missing out) en naar een perfect time management!